Υπέρταση – υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αυτοθεραπεία ή αυτοδιάγνωση. Εάν υποψιάζεστε μια ασθένεια, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ειδικό. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει και να συνταγογραφήσει θεραπεία.

Συμπτώματα και αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Από πού προέρχεται η ασθένεια;

αρτηριακή υπέρταση(Συνώνυμο -υπέρταση) είναι μια ολόκληρη ομάδα ασθενειών στις οποίες η παρατεταμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) είναι τυπικά μεγαλύτερη από 130-140/90 mm Hg. Τέχνη. Οι αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης καταγράφονται σε διαφορετικές ημέρες, λαμβάνοντας επαναλαμβανόμενες μετρήσεις υπό διαφορετικές συνθήκες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο τόσο η ανώτερη (συστολική) όσο και η κατώτερη (διαστολική) πίεση να αυξάνονται ταυτόχρονα με την υπέρταση. Για να κάνετε αυτή τη διάγνωση, αρκεί να αυξήσετε έναν από τους δείκτες - πιο συχνά το ανώτερο σχήμα, αν και είναι επίσης δυνατή η αύξηση της χαμηλότερης πίεσης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι διακρίνεται μια ξεχωριστή ασθένεια - η αρτηριακή υπέρταση (ονομάζεται επίσης υπέρταση ή GB). Στο GB, η αύξηση της πίεσης είναι ο κύριος βασικός παράγοντας που προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε συμπτωματική υπέρταση. Πρόκειται για ασθένειες στις οποίες η αυξημένη πίεση είναι ένα από τα συμπτώματα, μαζί με πολλές άλλες εκδηλώσεις. Δηλαδή, η υπέρταση έχει μια απολύτως προφανή, αφαιρούμενη αιτία (νεφρική βλάβη, υπερθυρεοειδισμός, φαιοχρωμοκύτωμα κ. λπ. ).

Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η ακριβής αιτία της υπέρτασης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Σήμερα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη παθολογίας.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για άτομα των οποίων οι στενοί συγγενείς πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, παράγοντες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:

 • υπέρβαρο και διάφορους βαθμούς παχυσαρκίας (όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθεί η πίεση).
 • καθιστικός τρόπος ζωής, καθιστικός τρόπος ζωής;
 • κακές συνήθειες (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα).
 • περίσσεια επιτραπέζιου αλατιού?
 • χρόνιο σωματικό ή ψυχοσυναισθηματικό στρες, έλλειψη ύπνου, υπερκόπωση.

Η υπέρταση επηρεάζει συχνότερα άτομα σε βιομηχανικές χώρες που εργάζονται σε γραφεία με βάρδιες. Επομένως, με σημάδια υπέρτασης, είναι πρώτα απαραίτητο να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής (δραστηριότητα, διατροφή, συνήθειες).

Μια συμπτωματική αύξηση της πίεσης είναι δυνατή με παθολογίες εσωτερικών οργάνων, ενδοκρινικές και μεταβολικές ασθένειες.

Η υπέρταση συχνά συνοδεύει παθήσεις των νεφρών ή των αγγείων τους - πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα, πολυκυστικές βλάβες, στένωση νεφρικής αρτηρίας, διαβητική νεφροπάθεια. Η υπέρταση εμφανίζεται με όγκους της υπόφυσης, επινεφριδίων (φαιοχρωμοκύτωμα κ. λπ. ), υπερθυρεοειδισμό, νόσο του Cushing, αγγειακές βλάβες (χονδροειδής στένωση), προεκλαμψία κ. λπ. Η υπέρταση είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου υπνικής άπνοιας, χρήση ορισμένων φαρμάκων (φλοιώδη αντισυλληπτικά, ορισμένα ΜΣΑΦ).

Υπέρταση: κύρια συμπτώματα

Ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να μην μπορεί να νιώσει την αύξηση της πίεσης για αρκετό καιρό. Οι μετρήσεις για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα. Οτι:

 • βαρύτητα στο κεφάλι ή πονοκέφαλος (ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού).
 • πετάει μπροστά στα μάτια, θολή όραση.
 • Ζάλη;
 • ναυτία, μερικές φορές έμετος.
 • αστάθεια κατά το περπάτημα?
 • κρίσεις άσθματος, αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • σοβαρή αδυναμία, αδιαθεσία.
 • αυξημένη κόπωση με μειωμένη απόδοση.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και πιθανά με πολλές άλλες ασθένειες, επομένως χρειάζεται να αξιολογηθούν μόνο σε συνδυασμό με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Με τη συμπτωματική υπέρταση σε άνδρες ή γυναίκες, είναι πιθανά συμπτώματα των οργάνων που υποφέρουν περισσότερο - οίδημα, σπασμοί, μυϊκή αδυναμία, ροχαλητό, διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, λιποθυμία κ. λπ.

επιπλοκές

Μια συνεχής αύξηση της πίεσης είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξη επιπλοκών που σχετίζονται με βλάβες σε όργανα και ιστούς. Όλα αναπτύσσονται σταδιακά σε αρκετά χρόνια. Στα αρχικά στάδια, οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες εάν η πίεση ελέγχεται με τακτική λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το προχωρημένο GB οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Τα τοιχώματα των αρτηριών υποφέρουν, χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται πυκνά, καταστρέφονται και εντοπίζονται σε αυτά έντονες αθηροσκληρωτικές αλλαγές. Προσβάλλονται ιδιαίτερα τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων και των ματιών. Η αθηροσκλήρωση των αγγείων του μυοκαρδίου προκαλεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη τουισχαιμική καρδιακή πάθηση(συντομογραφίαισχαιμική καρδιακή πάθηση). Η υπέρταση σχετίζεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τηςΕμφραγμα- Θάνατος μέρους του μυοκαρδίου λόγω διαταραγμένης ροής αίματος στα αγγεία.

Άλλες επιπλοκές είναι επίσης πιθανές.

 • Βλάβες του ΚΝΣ - εμφανίζονται υψηλοί κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου (οξύ εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα λόγω θρόμβου ή ρήξης), χρόνιες κυκλοφορικές διαταραχές στα εγκεφαλικά αγγεία με ανάπτυξη εγκεφαλοπάθειας.
 • Ασθένειες, ισχαιμικές βλάβες των νεφρών σχηματίζουν τελικά χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 • Οπτικές διαταραχές έως και πλήρη τύφλωση, που προκύπτουν από υποσιτισμό του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
 • Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης με υψηλά λιπίδια αίματος, παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτό απειλεί την ανάπτυξη εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

Πολλές άλλες επιπλοκές είναι επίσης πιθανές. Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ότι μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα αγγεία και τα εσωτερικά όργανα υποφέρουν από κυκλοφορικές διαταραχές.

ταξινόμηση

Υπάρχουν τρεις βαθμοί υπέρτασης ανάλογα με την έκταση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης ομάδες κινδύνου που βασίζονται σε ορισμένες τιμές πίεσης και την έκταση της διακύμανσής τους.

 • Η βέλτιστη αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120/80 mm Hg.
 • Ένα εύρος 120-129 / 80-84 mm Hg θεωρείται κανονική πίεση.
 • Η πίεση εντός των ορίων έως και 130-139 / 85-89 mm Hg θεωρείται υψηλή φυσιολογική.
 • 1ου βαθμού ΑΓ τοποθετείται σε πιέσεις 140-159/90-99 mm Hg.
 • Η υπέρταση 3ου βαθμού τοποθετείται σε πίεση πάνω από 180/110 mm Hg.
 • Η υπέρταση 3ου βαθμού τοποθετείται σε πίεση πάνω από 180/110 mm Hg.

Η μεμονωμένη συστολική υπέρταση ξεχωρίζει ξεχωριστά με αύξηση στους ανώτερους αριθμούς κατά περισσότερο από 140 και στους κατώτερους κατά λιγότερο από 90 mm Hg.

Η βαρύτητα της νόσου κρίνεται από την υψηλότερη τιμή πίεσης (είτε είναι πάνω είτε κάτω). Για ακριβή διάγνωση, πρέπει να προσδιορίσετε την πίεση πολλές φορές την ημέρα για μία ή δύο εβδομάδες.

Τα στάδια της υπέρτασης διακρίνονται επίσης, αντανακλώντας τα στάδια των αλλαγών στο σώμα στο φόντο της υπέρτασης και την ανάπτυξη επιπλοκών. Συνολικά διακρίνονται τρία στάδια, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από τις δικές του αλλαγές σε όργανα και συστήματα, αποκλίσεις σε εργαστηριακές αναλύσεις και λειτουργικές εξετάσεις.

 • Το Στάδιο Ι είναι οι αρχικές αλλαγές στο HD. Δεν υπάρχει βλάβη στα όργανα-στόχους: δεν υπάρχει υπερτροφία του μυοκαρδίου (πάχυνση του καρδιακού τοιχώματος), μείωση του ρυθμού διήθησης στα σπειράματα των νεφρών, χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα, χωρίς πλάκες και χωρίς πάχυνση στις καρωτιδικές αρτηρίες.
 • Το στάδιο ΙΙ εμφανίζεται με την παρουσία τουλάχιστον ενός από τα παραπάνω σημεία (συνήθως πρόκειται για υπερτροφία του μυοκαρδίου ή πλάκες στις αρτηρίες).
 • Το στάδιο III αναστέλλεται παρουσία τουλάχιστον μιας από ολόκληρη την ομάδα καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, βλάβη στα αγγεία των κάτω άκρων, στηθάγχη, μειωμένη σπειραματική διήθηση, σημαντική απώλεια πρωτεΐνης πλάσματος στα ούρα.

Ο προσδιορισμός του βαθμού και του σταδίου της GB είναι σημαντικός για τη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας και για μέτρα παρακολούθησης και αποκατάστασης. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση, τόσο πιο ενεργά και εντατικά πρέπει να διεξάγεται η θεραπεία.

διάγνωση

Συνήθως ο ασθενής απευθύνει τα παράπονά του στον θεραπευτή λιγότερο συχνά - αμέσως στον καρδιολόγο. Η υπέρταση μπορεί επίσης να ανιχνευθεί από άλλους ειδικούς - νευρολόγο, ενδοκρινολόγο, ουρολόγο ή νεφρολόγο.Η διάγνωση της υπέρτασης ή της συμπτωματικής υπέρτασης ξεκινά με την καταγραφή όλων των συμπτωμάτωνπου έχει ένας άνθρωποςλεπτομερής μελέτη του ιατρικού ιστορικού(Ποιες ασθένειες μεταδόθηκαν, υπάρχουν συγγενείς με υπέρταση, ποιος είναι ο τρόπος ζωής του ασθενούς, ποια είναι η διατροφή του κ. λπ.

Στη συνέχεια, ο γιατρός πραγματοποιεί μια εξέταση - αξιολογεί το ύψος και το βάρος, τον ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης, μετρά τον παλμό, την πίεση, τον αναπνευστικό ρυθμό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε -Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται τρεις φορές ανά ραντεβού.μειώστε την επίδραση των σφαλμάτων (διέγερση, άγχος, σφάλματα μέτρησης).

Επίσης, ο γιατρός δίνει συστάσεις για τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι δύο φορές την ημέρα - το πρωί και το βράδυ συνταγογραφεί μια σειρά εργαστηριακών και οργάνων εξετάσεων. Οτι:

 • γενική κλινική ανάλυση ούρων και αίματος.
 • βιοχημική μελέτη, πήξη, επίπεδο γλυκόζης.
 • ΗΚΓ και ECHO-KG (υπερηχογράφημα καρδιάς).
 • Υπερηχογράφημα κοιλιακών οργάνων (συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και των επινεφριδίων).
 • Διαβούλευση οφθαλμίατρου με εξέταση της κατάστασης του βυθού.

Αφού λάβει όλα τα αποτελέσματα, ο γιατρός αξιολογεί όλους τους παράγοντες κινδύνου, τις συννοσηρότητες και τις βλάβες των εσωτερικών οργάνων-στόχων. Ένα άτομο ανατίθεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου και με βάση αυτό καθορίζονται οι τακτικές θεραπείας, τα μέτρα πρόληψης επιπλοκών, η συχνότητα παρατήρησης και οι εξετάσεις.

Μέθοδοι θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης

Ο βασικός πυλώνας για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναισυνδυασμός μη φαρμακευτικών μεθόδων και φαρμάκων. Το πρώτο πράγμα που θα συστήσει ο γιατρός είναι η διόρθωση βάρους, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η εγκατάλειψη κακών συνηθειών, καθώς και η διόρθωση της δίαιτας για υπέρταση, η μείωση του αλατιού, των ελαφρών υδατανθράκων, των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή και η αύξηση της ποσότητας φρέσκων φρούτων. φυσική τροφή.

Οι γιατροί απευθύνονται σε ασθενείς των οποίων το επίπεδο πίεσης σταθεροποιείται όχι μόνο με την αλλαγή του τρόπου ζωής, της διατροφής και όλων των συστάσεωνφαρμακευτική θεραπεία.

Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται μεμονωμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα από διαφορετικές ομάδες. Οτι:

 • διουρητικά (διουρητικά);
 • ανταγωνιστές ασβεστίου;
 • ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (φάρμακα που τελειώνουν σε σαρτάνη).
 • Αναστολείς ΜΕΑ (το τέλος του φαρμάκου είναι adj).
 • Βήτα αποκλειστές (που τελειώνουν σε -lol).

Σήμερα, οι γιατροί συνδυάζουν ομάδες φαρμάκων για να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα, αφού η λήψη ενός φαρμάκου συνήθως δεν δίνει ένα σταθερό και έντονο αποτέλεσμα, την επιθυμητή αρτηριακή πίεση. Το φάρμακο επιλέγεται αποκλειστικά από γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και τα φάρμακα που έχουν ήδη ληφθεί. Η θεραπεία πραγματοποιείται συνεχώς, η δόση επιλέγεται μεμονωμένα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

πρόληψη ασθενείας

Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι απαραίτητο να έχετε την πιο υγιεινή, ορθολογική διατροφή, σωματική δραστηριότητα και διατήρηση υγιούς βάρους, μείωση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή και προστασία από το στρες. Απαιτούνται τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και κλινικές εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας και των πρώτων εκδηλώσεων ΓΒ.