Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η υπέρταση είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες, επομένως κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει τις πιθανές αιτίες της νόσου και πώς να τις εξαλείψει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προστατευθείτε από σοβαρές συνέπειες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται τακτικά προληπτικά μέτρα με βάση τις πιθανές αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ένα άτομο.

ανάπτυξη της νόσου

Η υπέρταση είναι μια καρδιαγγειακή νόσος που προκαλείται από αύξηση της ενδαγγειακής αρτηριακής πίεσης και συνεπάγεται μια σειρά από αρνητικές διεργασίες και διαταραχές σε όλο το σώμα. Η παθογένεια της νόσου είναι παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει λόγω της κυκλοφορικής δραστηριότητας που συνοδεύεται από αγγειοσυστολή.

Με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με τονόμετρο, ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει υψηλή αρτηριακή πίεση σε έναν ασθενή.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από γενικό ιατρό που μετρά την αρτηριακή πίεση χρησιμοποιώντας τονόμετρο. Παράλληλα, καταγράφει δείκτες που είναι πάνω από τον κανόνα. Ωστόσο, η διάγνωση της «υπέρτασης» δεν τελειώνει με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να καταγράψετε αυξημένους δείκτες σε ήρεμη και ενεργή κατάσταση για αρκετές ημέρες.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται μόνο σε μεγάλη ηλικία, αλλά αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Στις μέρες μας, οι ειδικοί καταγράφουν ολοένα και περισσότερο νεανική αρτηριακή υπέρταση που προκαλείται από κακό περιβάλλον, κακή διατροφή και άλλους παράγοντες. Αυτό είναι που μπορεί πραγματικά να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση σε ένα άτομο.

Η ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους άνδρες μπορεί να ξεκινήσει στην εφηβεία, σε μια εποχή που οι γυναίκες είναι ακόμα αρκετά υγιείς. Το γυναικείο σώμα είναι λιγότερο επιρρεπές σε ασθένειες λόγω της ορμόνης που το υποστηρίζει. Ωστόσο, κατά την εμμηνόπαυση παύει να παράγεται και δεν παρέχει πλέον προστασία, οδηγώντας στην ανάπτυξη αυξημένης ενδαγγειακής πίεσης. Επομένως, το ποσοστό επίπτωσης σε άνδρες και γυναίκες εξισώνεται μόνο με την ηλικία.

Ήδη από το 1948, ένας γενικός ιατρός άρχισε να μιλά για την αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μετά την οποία η θεωρία του υποστηρίχθηκε από έναν καρδιολόγο μαζί με μια ομάδα ιατρικού προσωπικού.

Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι η πραγματική αιτία της ανάπτυξης της υπέρτασης είναι μια δυσλειτουργία του ανώτερου νευρικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται στον προμήκη μυελό, τον υποθάλαμο και τον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτά τα εγκεφαλικά συστήματα βοηθούν στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου, με αποτέλεσμα αυξημένες τονωτικές συσπάσεις των αρτηριδίων.

Οι βλάβες στη λειτουργία του νευρικού συστήματος μπορούν να αλλάξουν τη σειρά των βιοχημικών διεργασιών στο σώμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των υποθαλαμικών κέντρων του συμπαθητικού τμήματος του κεντρικού νευρικού συστήματος και επηρεάζει το αγγειακό σύστημα. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε επίσης αύξηση του τόνου του συμπαθοεπινεφριδικού συστήματος.

Η εξωτερική υπέρταση είναι μια νευρική ένταση, η οποία περιλαμβάνει αρνητικά συναισθήματα και άλλους παράγοντες που ερεθίζουν το νευρικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού τραύματος). Προκαλούν στασιμότητα των εστιών διέγερσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επίσης συμβάλλουν στη διαταραχή του ενδοαγγειακού τόνου και ρύθμισης.

Η εσωτερική υπέρταση είναι μια απόκλιση του νευρικού συστήματος που προκαλείται από τα χαρακτηριστικά και την απόκρισή του σε ερεθιστικούς παράγοντες που συσσωρεύονται σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής (συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος). Αυτό περιλαμβάνει επίσης συγγενή, κληρονομικά χαρακτηριστικά, ενδοκρινο-νευρικές αποκλίσεις/αλλαγές παρόμοιες με νευρωτικές διαταραχές στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Οι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι η υπέρταση είναι μια υπερσθενική ασθένεια που προκαλείται από νευρική ένταση. Ταυτόχρονα, σε υπερτασικούς ασθενείς παρατηρούνται όχι αδύναμες, αλλά ενισχυμένες διεργασίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επομένως, η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια σε άτομα με αυξημένη νευροφυσική δραστηριότητα. Κατά την εξέταση ενός ασθενούς, οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν μόνο εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, αλλά λαμβάνουν υπόψη και έναν συνδυασμό τους. Αυτό τους επιτρέπει να λάβουν τις πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες της υπέρτασης και να συνταγογραφήσουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

αιτίες

Στην ιατρική, συνηθίζεται να χωρίζονται υπό όρους οι αιτίες της υπέρτασης σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Οι εξωτερικοί παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν έναν παράλογο τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει κακή διατροφή, κατάχρηση λιπαρών, αλμυρών και γλυκών τροφίμων, καθώς και:

 • Τακτική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών.
 • Καπνός.
 • Συχνή έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξετε τη νευρική σας δουλειά και να βελτιώσετε τις σχέσεις με την οικογένειά σας.
 • Τακτικές συναισθηματικές εκρήξεις (αρνητικές).
 • Ανενεργή δραστηριότητα ζωής. Εάν η εργασία ενός ασθενούς με υπέρταση απαιτεί συνεχή παραμονή στο γραφείο, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε αθλητικές εγκαταστάσεις και να κάνετε τζόκινγκ το πρωί.
 • Λανθασμένη λήψη φαρμάκων. Θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, να τις χρησιμοποιείτε αυστηρά σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού και να αποκλείετε αυτές που συμβάλλουν στην αύξηση της ενδοαγγειακής πίεσης.

Κάθε ανθρώπινη δράση επηρεάζει την υγεία, καλή ή κακή, και δεδομένης της τρέχουσας περιβαλλοντικής πίεσης, της αιχμής κατανάλωσης ρύπων, ο κίνδυνος για τον άνθρωπο διπλασιάζεται.

Λάθος δίαιτα

Οι κακές συνήθειες/κακή διατροφή συμβάλλουν σε μεταβολικές διαταραχές και δηλητηριάζουν το σώμα μέρα με τη μέρα. Αυτό προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας την κανονική ροή του αίματος σε όλο το σώμα και οδηγεί σε κακή κυκλοφορία.

Η παχυσαρκία στον άνθρωπο είναι η κύρια αιτία της αρτηριακής υπέρτασης. Πολλά όργανα και συστήματα του σώματος υποφέρουν από αυτό. Η παχυσαρκία εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλη ηλικία και οδηγεί σε διάφορα προβλήματα με την απόδοση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος προκύπτουν από την καθιστική ζωή, μια μη ισορροπημένη διατροφή με υπερβολικά λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα πρώτα σημάδια υπέρτασης που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι το πάχος του στρώματος του λίπους και η διάμετρος της μέσης. Αν στους άντρες ξεπερνά τα 94 εκατοστά, είναι καιρός να ληφθούν ριζικά μέτρα απώλειας βάρους και στις γυναίκες αυτή η τιμή είναι 80 εκατοστά.

Οι αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 30% των ανδρών άνω των 35 ετών και το 50% των γυναικών πάσχουν από παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ορίσετε την ίδια δίαιτα για όλους. Αυτό οφείλεται στα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος και της δραστηριότητας της ζωής, καθώς τα άτομα με καθιστική ζωή χρειάζονται λιγότερες θερμίδες (όπως και οι κοντοί), ενώ τα ψηλά και δραστήρια άτομα χρειάζονται περισσότερες θερμίδες. Επομένως, για να ομαλοποιήσετε το βάρος σας, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο και να ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα.

Με μια μη ισορροπημένη διατροφή, παρατηρείται αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη στο πλάσμα του αίματος, καθώς αυτό το ένζυμο εισέρχεται στον οργανισμό μαζί με την τροφή (παράγεται επίσης από τον ίδιο τον οργανισμό). Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια χοληστερόλης συμβάλλει στην καταστροφή και μείωση της ηπατικής απόδοσης, καθώς και στην εμφάνιση υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Ένας εξειδικευμένος διατροφολόγος, όταν εξετάζει τον ασθενή, διεξάγει μια μελέτη και στη συνέχεια αποκλείει τα ακόλουθα τρόφιμα: λιπαρά ψάρια και κρέας, ζωικά λίπη, προϊόντα συκωτιού και συνταγογραφεί πιάτα με φυτικά έλαια που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού και αλμυρών τροφών είναι οι πιο συχνές αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό γενικότερα καθώς συμβάλλουν στη συσσώρευση υγρών στο σώμα.

Η περίσσεια χλωριούχου νατρίου έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υπέρταση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στην καρδιά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση των ατόμων που αρνήθηκαν να φάνε πολύ αλάτι επέστρεψε σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 g χλωριούχου νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση κατά 1 mm. rt. Τέχνη.

Έλλειψη άσκησης και άγχος

Με την καθιστική εργασία και τον ανενεργό τρόπο ζωής, το αίμα λιμνάζει στα αγγεία, με αποτέλεσμα να στενεύουν και να μειώνεται η καρδιακή παροχή. Εάν δεν παρακολουθείτε αθλητικό σωματείο, είναι αδύνατο να επαναφέρετε το αγγειακό-καρδιακό σύστημα στο φυσιολογικό και αυτό θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.

Οι στρεσογόνες καταστάσεις και οι συναισθηματικές εκρήξεις είναι αρνητικός παράγοντας για τον οργανισμό, γιατί σε αυτές τις στιγμές αλλάζει η δραστηριότητα της καρδιάς και ο παλμός επιταχύνεται. Με φόντο τα στενωμένα αιμοφόρα αγγεία, η καρδιά δεν έχει αρκετό αίμα για να τη τροφοδοτήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε όλο το σώμα. Εάν εμφανίζονται τακτικά στρεσογόνες καταστάσεις στην εργασία ή στην οικογένεια, θα πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας και την πρόληψη σοβαρών συνεπειών.

Παλαιός

Σημειώθηκε επίσης ότι τα αίτια της υπέρτασης εξαρτώνται και από την ηλικιακή κατηγορία.

Διεξάγοντας πολυάριθμες μελέτες σε άτομα διαφορετικών ηλικιών, οι ειδικοί έχουν σημειώσει το ακόλουθο μοτίβο: περίπου κάθε 10-20 χρόνια, τα φυσιολογικά επίπεδα ενδοαγγειακής πίεσης ενός ατόμου αυξάνονται φυσικά και η διάγνωση γίνεται όταν επιτυγχάνεται τακτικά η επικίνδυνη ζώνη.

Η ηλικία του ατόμου Πίεση – συστολική Διαστολική
Συμπέρασμα Πάνω, ψηλότερα Επικίνδυνη περιοχή Συμπέρασμα Πάνω, ψηλότερα Επικίνδυνη περιοχή
15 80 120 120-130 50 80 80-90
16-29 90 130 130-139 60 85 85-90
30-39 90 130 130-139 60 90 90-94
60-69 100 150 150-190 60 90 90-94
Εάν εντοπιστεί υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρδιολόγος θα συνταγογραφήσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή

Η ανάπτυξη υπέρτασης σε νεαρή ηλικία είναι δυνατή όταν ξεπεραστεί το ανώτατο όριο των φυσιολογικών τιμών. Ο λόγος για αυτήν την απόκλιση μπορεί να έγκειται στις ακόλουθες διαταραχές στο σώμα: όταν η λειτουργικότητα του ενδοκρινικού συστήματος ή τα ορμονικά επίπεδα αλλάζουν λόγω αλλαγών μέχρι την εφηβεία (κατά την οποία διαταράσσεται η σχέση μεταξύ της ενδοκρινικής και της νευρικής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης) .

Με μια απότομη μείωση της απόδοσης των γονάδων σε ώριμες γυναίκες και άνδρες, η υπέρταση αρχίζει να αναπτύσσεται ενεργά λόγω της αστάθειας της ενδοαγγειακής πίεσης.

Ωστόσο, αυτή η υπερτασική εκδήλωση μπορεί να ομαλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Εσωτερικοί λόγοι

Τα εσωτερικά αίτια της αρτηριακής υπέρτασης προκύπτουν από υπάρχουσες παθήσεις στον ασθενή που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου στο πλάσμα του αίματος.
 • Αδυναμία νεφρικής λειτουργίας.
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Χρόνια νοσήματα μολυσματικής προέλευσης.
 • Γενετική προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα και την κατευθύνει στα κύτταρα του σώματος. Επίσης διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Σε κανονικές ποσότητες, δεν προκαλεί καμία βλάβη, αλλά όταν υπάρχει σε περίσσεια (στο διαβήτη), οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και προδιάθεση για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και επηρεάζει έμμεσα την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, το πάχος του τον αγγειακό αυλό και - τοιχώματα.

Σπειραματονεφρίτιδα, πυελονεφρίτιδα, ουρολιθίαση - αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από στένωση των νεφρικών αρτηριών, οδηγώντας σε νεφρική υπέρταση. Σε αυτή την περίπτωση, η κυκλοφορία του αίματος στο όργανο διαταράσσεται και εμφανίζεται αυξημένη παραγωγή αγγειοτενσίνης και ρενίνης, γεγονός που οδηγεί σε αντίσταση στα αγγεία και αύξηση των μετρήσεων του τονομέτρου. Σε χρόνιες περιπτώσεις, είναι πιθανές ορμονικές αλλαγές, που προκαλούνται από αυξημένη ενδαγγειακή πίεση.

Επιπλέον, όχι μόνο η νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, αλλά, αντίθετα, οι περιοδικές παθολογίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο.

Τα αίτια της αρτηριακής υπέρτασης που προκύπτει από όγκους των επινεφριδίων είναι τα φαιοχρωμοκυτώματα και τα αλδοστερώματα. Αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν τους ζευγαρωμένους ενδοκρινείς αδένες που παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν την ενδαγγειακή πίεση και βρίσκονται στην κορυφή του νεφρού. Με έναν όγκο - αλδοστέρωμα - η ποσότητα της αλδοστερόνης στο πλάσμα του αίματος αυξάνεται. Ωστόσο, αυτό δεν τελειώνει με την υψηλή αρτηριακή πίεση γιατί η ασθένεια οδηγεί σε απώλεια καλίου, το οποίο αποβάλλεται μέσω της ουρήθρας.

Στο φαιοχρωμοκύτωμα παράγεται μεγάλη ποσότητα της ορμόνης αδρεναλίνης, η οποία οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η ασθένεια προκαλεί πολλά συμπτώματα που χαρακτηρίζονται από πυρετό, απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, έξαψη του δέρματος, αυξημένη εφίδρωση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Η αορτική αρθρίτιδα είναι μια σπάνια συγγενής διαταραχή. Ταυτόχρονα, η περιοχή της αορτής στενεύει, γεγονός που εμποδίζει τη νεφρική ροή του αίματος και οδηγεί σε παραγωγή ενεργού ρενίνης στο σώμα. Ασθένειες του θυρεοειδούς - οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή μπορούν να ρυθμίσουν το συνολικό μεταβολισμό στο σώμα. Ωστόσο, όταν ανιχνεύεται διάχυτη ή οζώδης βρογχοκήλη σε έναν ασθενή, η ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνεται, οδηγώντας σε αίσθημα παλμών και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτά περιλαμβάνουν επίσης τα αίτια της πνευμονικής υπέρτασης (εσωτερική), στην οποία υπάρχει στένωση των πνευμονικών αρτηριών, οι οποίες δεν εκτελούν σωστά τις λειτουργίες τους και μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Η πνευμονική υπέρταση περιλαμβάνει διαταραχή της δομής των οργάνων, με αποτέλεσμα την κυψελιδική υποξία. Αυτή η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο των ακόλουθων πνευμονοπαθειών:

 • Βρογχεκτασίες. Η ασθένεια προκαλεί διαπύηση και σχηματισμό κοιλοτήτων στο κάτω μέρος των πνευμόνων.
 • Η χρόνια αποφρακτική βρογχίτιδα αλλάζει τη δομή των πνευμόνων και κλείνει τα μονοπάτια που προορίζονται για τη διέλευση του αέρα.
 • Η ίνωση του πνευμονικού ιστού χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον ίδιο τον ιστό, κατά τις οποίες τα φυσιολογικά κύτταρα αντικαθίστανται από συνδετικά κύτταρα.

Ωστόσο, εκτός από τις πνευμονικές παθήσεις που προκαλούν αυτόν τον τύπο υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρχουν και καρδιακές παθήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση του αγγειακού συστήματος των πνευμόνων. Αυτά περιλαμβάνουν: συγγενή ελαττώματα (διαφραγματικά ελαττώματα, ανοιχτό ωοειδές τρήμα) καθώς και άλλες ασθένειες που βλάπτουν τη λειτουργικότητα του καρδιακού μυός και συμβάλλουν στη συμφόρηση του αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία.

Εκτός από τους λόγους για την εμφάνιση υπέρτασης που περιγράφονται παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιλαμβάνουν την κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος, την απόδοσή του, την ισορροπία του (που επηρεάζουν αποχρώσεις που συνήθως δεν παρατηρεί ένα άτομο), συγκεκριμένα: αλλαγές στο χρώμα των επιφανειών των τοίχων, της περιβάλλουσας ρύπανσης αερίων και της εμφάνισης οσμών. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα έντονα πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα προάγουν τη διέγερση και η μυρωδιά του ροδέλαιου αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνει τον παλμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ η μυρωδιά της αμμωνίας προκαλεί αντίθετες αντιδράσεις στο σώμα.

Οι κάτοικοι των πόλεων υποφέρουν τακτικά από καυσαέρια με υψηλά επίπεδα μολύβδου, μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων βαρέων μετάλλων, τα οποία οδηγούν σε διαταραχές του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.

Κρυφοί παράγοντες

Σύμφωνα με την ιατρική πρακτική, πολλοί άνθρωποι ζουν κανονικά τη ζωή τους, δεν αισθάνονται σημάδια υπέρτασης και αποδίδουν προσωρινή αδιαθεσία και αδυναμία στην κούραση μετά από μια δύσκολη μέρα εργασίας. Τις περισσότερες φορές, η υπέρταση με κρυφά συμπτώματα ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας θεραπευτικής εξέτασης (όταν ο γιατρός μετρά την πίεση με τονόμετρο) και στο σπίτι (από τον ίδιο τον υπερτασικό ασθενή). Τότε γίνεται σαφές ότι η συνεχής αρνητική επίδραση στο σώμα δεν μπορεί να περάσει χωρίς ίχνος. Ο ασθενής έχει μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και εξάλειψης των κρυφών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να αγοράζουν τονόμετρο και να μετρούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση.

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να μην εμφανίσουν κρίσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, τα μέλη του ισχυρότερου φύλου είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από ασυμπτωματική υπέρταση.

Αφού μελέτησαν περισσότερους από δώδεκα ασθενείς με ασυμπτωματική υπέρταση, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν ακόμη να βρουν απάντηση στο ερώτημα γιατί η ασθένεια δεν προκαλεί πόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο; Τείνουν να πιστεύουν ότι οι κύριες αιτίες της λανθάνουσας υπέρτασης βρίσκονται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στην τακτική έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις (συνοδευόμενες από δυσμενή συναισθήματα).

Επομένως, εάν ένας ασθενής εμφανίζει τακτικά πονοκεφάλους, μούδιασμα στο αριστερό χέρι, αγγειακό παλμό στην κροταφική ζώνη, ελαφρά πίεση ή πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια, η υπέρταση εμφανίζει ελάχιστα σημάδια.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αποκλίσεις στην απόδοση του αγγειοκαρδιακού συστήματος, θα πρέπει να μετράτε τακτικά την πίεση στο σπίτι με τονόμετρο (τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας). Εάν η συσκευή εμφανίζει τιμή πίεσης 140/90 ή μεγαλύτερη, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ένα ασθενοφόρο, καθώς η ασυμπτωματική μορφή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Χωρίς να προκαλέσει έντονο πόνο, ένα άτομο μπορεί να μην παρατηρήσει σημαντική αύξηση της πίεσης (ή να παραμείνει ήρεμο κατά τη διάρκεια της απόκλισης), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμη και σε θάνατο.

Εάν εντοπιστεί χρόνια υπέρταση, θα πρέπει να λαμβάνετε το φάρμακο τακτικά και αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, χωρίς να χάνετε δόσεις ή να αλλάξετε τη δόση εν αγνοία του. Εξετάζεστε από καρδιολόγο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες για διευκρίνιση της συνταγής και αποφυγή επιπλοκών (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αθηροσκλήρωση και υπερτασική κρίση).

Πώς να έχετε ακριβή αποτελέσματα;

 1. Μετρήστε τους δείκτες αρτηριακής πίεσης μόνο σε ήσυχο περιβάλλον, καθισμένοι με ίσια πλάτη, ακουμπισμένοι στην πλάτη μιας καρέκλας (σε χαλαρή κατάσταση).
 2. Φορέστε φαρδιά ρούχα.
 3. Κάντε τη μέτρηση τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε το κάπνισμα και να πίνετε καφέ για 60 λεπτά.
 4. Μη μιλάς.
 5. Πριν από τη διαδικασία, θα πρέπει να ξαπλώσετε για τουλάχιστον 5 λεπτά.
 6. Μετρήστε την αρτηριακή πίεση 2-3 φορές και στα δύο χέρια.

Εάν λάβετε υπόψη αυτές τις συστάσεις, μπορείτε να λάβετε πραγματικά δεδομένα στο σπίτι και χωρίς εξωτερική βοήθεια. Συνιστάται η μέτρηση της πίεσης με τον παραμικρό πονοκέφαλο, την πίεση στο στήθος και άλλα συμπτώματα και εάν εντοπιστούν αυξημένες τιμές, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό, καθώς η υπέρταση που ανιχνεύτηκε στα αρχικά στάδια επιτρέπει την πλήρη εξάλειψη της νόσου.

Αυτή η προσέγγιση για τη διάγνωση της λανθάνουσας υπέρτασης σάς επιτρέπει να αναγνωρίσετε μόνοι σας την ασθένεια. Συχνά η ασθένεια δεν εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης, αλλά στο σπίτι αρχίζει να προχωρά ενεργά. Επομένως, ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι θα σας επιτρέψει να παρατηρήσετε έγκαιρα την ασθένεια και εάν εντοπιστούν μη φυσιολογικές τιμές, πολύ υψηλότερες από το κανονικό, καλέστε ένα ασθενοφόρο.

Ως εκ τούτου, όπως κάθε ασθένεια, η υπέρταση έχει συμπτώματα και αιτίες, αλλά δεν πρέπει να περιμένετε σοβαρή δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος ή σοβαρή ανάγκη θεραπείας (πόνος). Αυτό είναι γεμάτο με τη μετάβαση της νόσου σε περίπλοκες μορφές, που οδηγεί σε θάνατο. Για να προστατευτείτε, συνιστάται να αγοράζετε ένα τονόμετρο και να μετράτε τακτικά τις ενδείξεις πίεσης. Εάν εμφανίζονται συχνά αποκλίσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για επείγουσα θεραπεία.