Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

ΔεδομένοςΤα κύρια συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσηςΑξίζει να θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου λειτουργίας της αντλίας μας για άντληση αίματος (δηλαδή με κάθε συστολή της καρδιάς), η πίεσή της (πίεση) αλλάζει συνεχώς: όταν η καρδιά συστέλλεται (συστολή), η αρτηριακή πίεση είναι μέγιστη , και όταν χαλαρώνει (διαστολή ), είναι ελάχιστη.

Οι αρτηρίες μας συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο ως «αγωγός» παροχής αίματος: τα ελαστικά τους τοιχώματα μειώνουν τη διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής πίεσης. Επιπλέον, λόγω της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αρτηριών, η ροή του αίματος δεν σταματά ακόμα και όταν η καρδιά οι μυς χαλαρώνουν.

Περιγράψτε την κακή υγεία όταν εμφανίζονται συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιώντας την κοινή φράση «Η αρτηριακή πίεση εκτοξεύτηκε στα ύψηΈχει μπει στο λεξιλόγιο του 26% των συμπατριωτών μας, αφού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 12 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί με αυτή την παθολογία. Και παγκοσμίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αιτία του 13% όλων των θανάτων είναι η αρτηριακή υπέρταση - η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στο κυκλοφορικό μας σύστημα κυκλοφορούν 5-6 λίτρα αίματος. Και ο πιο σημαντικός δείκτης της λειτουργίας του είναι η αρτηριακή πίεση, δηλαδή η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών.

Για τη συστολική πίεση, τα 120 mmHg θεωρούνται ο κανόνας. Άρθ. και για διαστολικό - 80 mm Hg. Τέχνη. Και η φυσιολογική πίεση σφυγμού (δηλαδή η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης) είναι 30-40 mm Hg. Art.

Χαρακτηριστικά της υπέρτασης που σχετίζονται με την ηλικία

Σε μεσήλικες, τα πρώτα σημάδια υπέρτασης εκφράζονται σε επίμονους δείκτες κατά τη μέτρηση – 120-140/80-90 mm Hg. Art. και πίεση πάνω από 140/90 mm Hg. Art. , στους οποίους αναφέρονται ήδη οι γιατροίΣημάδια εμφανούς αρτηριακής υπέρτασης(ή υψηλή αρτηριακή πίεση).

Υπάρχουν τρεις εκείΒαθμός αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

 • Στον βαθμό Ι, η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 140–160 mmHg. Άρθ. , διαστολική – 90-100 mm Hg. Τέχνη.
 • Στο στάδιο II – 160-180/100-110 mm Hg Art.
 • Η συστολική αρτηριακή πίεση στον βαθμό III αυξάνεται στα 180 mmHg. Τέχνη. και υψηλότερες, και οι τιμές της διαστολικής αρτηριακής πίεσης υπερβαίνουν τα 110 mm Hg. Τέχνη.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί,Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσηςΟι βαθμοί Ι μπορεί να μην έχουν σαφή κλινική εικόνα και να εκδηλώνονται με ακανόνιστη και βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό. Ωστόσο, με απολύτως ικανοποιητική υγεία, ένα άτομο παραπονιέται μερικές φορές για βάρος στο κεφάλι και πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, εμβοές, ζάλη, κρίσεις ναυτίας και διαταραχές ύπνου.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσηςΤο στάδιο ΙΙ εκδηλώνεται με συχνούς έντονους πονοκεφάλους με ναυτία, ζάλη και αίσθημα «εξάψεις» στο κεφάλι, κόπωση και αϋπνία. Και για το IIIΒαθμός αύξησης της αρτηριακής πίεσηςΤα χαρακτηριστικά σημεία περιλαμβάνουν όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και θολή όραση, δύσπνοια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και πρήξιμο. Δηλαδή, διευκρινίζεται ποιο σύστημα του σώματος έχει γίνει ο κύριος στόχος της παθολογικής διαδικασίας απορύθμισης της αρτηριακής πίεσης - καρδιά, εγκέφαλος ή νεφροί. Και τότε οι γιατροί διαγιγνώσκουν μία από τις μορφές αρτηριακής υπέρτασης. Εάν ο ασθενής έχει ταχυκαρδία, πόνο στην περιοχή της καρδιάς και δύσπνοια, είναι η καρδιά. Εάν το πρωί υπάρχει έντονος πονοκέφαλος (στο πίσω μέρος του κεφαλιού), ζάλη και θολή όραση, τότε αυτός είναι ο εγκέφαλος. Και αν ένα άτομο μεΣυμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσηςΑν υποφέρετε από δίψα και διαταραχές του ουροποιητικού (δυσουρία), μεταξύ άλλων, τότε τα νεφρά θα υποστούν βλάβη.

Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση μπορεί πραγματικά να "πηδήξει" - ξαφνικά και απότομα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης (που πρέπει να καλέσετε! ) θα διαγνώσει σίγουρα μια υπερτασική κρίση εάν υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης: οξύς πονοκέφαλος (σε στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή διάχυτο), ναυτία, έμετος, θολή όραση ή τρεμόπαιγμα «μυγών» μπροστά στα μάτια, απογοητευμένη όραση, γρήγορος παλμός, δύσπνοια και πόνος στο στήθος, απώλεια συνείδησης. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό (αιμορραγία εγκεφάλου) ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμπτώματα υψηλής καρδιακής πίεσης

Φυσιολογικά, η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης - παλμικής ή καρδιακής πίεσης - είναι 40 mmHg. Τέχνη. Σύμφωνα με την κλινική πρακτική, συμπτώματα υψηλής καρδιακής πίεσης με τη μορφή δύσπνοιας, καρδιακών αρρυθμιών και πρηξίματος των κάτω άκρων υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος, ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών.

Δεδομένου ότι ο δείκτης αρτηριακής πίεσης παλμού δίνει μια ιδέα για την κατάσταση της αιμοδυναμικής, η αύξησή του στα 60 mm Hg. Art. Τέχνη. μπορεί να προκληθεί από στένωση ή ανεπάρκεια των αορτικών βαλβίδων, αθηροσκλήρωση (ακαμψία της αορτής), αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, ενδοκαρδίτιδα, αναιμία, υπερθυρεοειδισμό.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους

Υπολογίζεται ότι συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 65 ετών και άνω - μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες ασθένειες - υπάρχουν σε τουλάχιστον 55-60% των ασθενών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω. Σε αυτή την ηλικία, ωστόσο, πολύ συχνά αυξάνεται μόνο η συστολική αρτηριακή πίεση και η χαμηλότερη, δηλαδή η διαστολική, πίεση του αίματος παραμένει στο φυσιολογικό εύρος (90 mm Hg) ή κάτω. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αύξηση της παλμικής πίεσης - η διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Τα συμπτώματα της αυξημένης συστολικής πίεσης (ή της μεμονωμένης συστολικής υπέρτασης) σχετίζονται με αλλαγές στο αγγειακό σύστημα που σχετίζονται με την ηλικία, που οδηγούν σε σκληροποίηση (απώλεια ελαστικότητας) της αορτής και των μεγάλων αρτηριών. Η κλινική εικόνα αυτής της μορφής αρτηριακής υπέρτασης χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους, θόρυβο και παλμούς στο κεφάλι, ζάλη (ειδικά κατά την αλλαγή στάσης), συχνή βραχυπρόθεσμη απώλεια συνείδησης (λιποθυμία), διαταραχές ύπνου, δύσπνοια, πίεση κ. λπ. πιεστικός πόνος στην περιοχή της καρδιάς, διαλείπουσα χωλότητα (με αρτηριοσκλήρωση των αγγείων των ποδιών). Αυτή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας.

Πολύ λιγότερο συχνά, μόνο η διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία σχηματίζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνεται. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα αυξημένης διαστολικής πίεσης - αδυναμία, πονοκέφαλος, ζάλη, γενική κακουχία - αυτό υποδηλώνει προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η ροή του αίματος στην καρδιά διαταράσσεται, γεγονός που οδηγεί σε μη αναστρέψιμες αλλαγές στον καρδιακό μυ - υπερφόρτωσή του και μειωμένη συσταλτική λειτουργία. Επιπλέον, η μεμονωμένη αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα άτομο έχει νεφρική νόσο.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους

Η εξάρτηση της αρτηριακής πίεσης από την ηλικία είναι προφανής: κατά τη γέννηση, η συστολική αρτηριακή πίεση του βρέφους είναι 70-75 mm Hg Art. , από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται στα 90 mm Hg. Art. Τέχνη. Στην ηλικία των 9-10 ετών, η αρτηριακή πίεση σε σωματικά υγιή παιδιά φυσιολογικού ύψους αυξάνεται στα 100/65 mm Hg. Art. , έως 12 ετών - έως 120/80 mm Hg. Art. Τέχνη. Και σε εφήβους ηλικίας 14 έως 16 ετών (χωρίς αποκλίσεις στη σωματική ανάπτυξη), η αρτηριακή πίεση 130/70 mm Hg θεωρείται φυσιολογική. Τέχνη.

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προτείνει ένα ενιαίο κριτήριο για την υπέρταση σε εφήβους ηλικίας 13 ετών και άνω - τιμή αρτηριακής πίεσης 140/90 mm Hg.

Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εφήβους εμφανίζονται κυρίως κατά την εφηβεία (εφηβεία) - μεταξύ 12 και 17 ετών. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στους εφήβους εκδηλώνεται με υπεριδρωσία (αυξημένη εφίδρωση) και πολυουρία (αυξημένη απέκκριση ούρων), κρίσεις ταχυκαρδίας, εμβοές, ζάλη, πονοκεφάλους και έξαψη του προσώπου, πιθανές διαταραχές ύπνου, καθώς και παράπονα για πόνο στο στήθος και τις επιγαστρικές περιοχές. .

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Τι είναι κοινό όταν εμφανίζονται εμφανή σημάδια της νόσου; Φυσικά, συμβουλευτείτε έναν γιατρό! Εάν υπάρχουν συμπτώματα υπέρτασης, μια επίσκεψη στην κλινική είναι περισσότερο από δικαιολογημένη, καθώς εκτός από την ίδια την υπέρταση, η πίεση αυξάνεται επίσης με συγγενή στένωση της αορτής, με πολλές νεφρικές και ενδοκρινικές παθήσεις, με παθολογίες των επινεφριδίων, όγκους εγκεφάλου και επίσης υπό την επήρεια ορισμένων φαρμάκων. Παρεμπιπτόντως, μόνο ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει ποια φάρμακα πρέπει να πάρετε - αδρενεργικούς αποκλειστές, διουρητικά, αναστολείς ΜΕΑ, αργούς αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή αδρενεργικούς αναστολείς.

Είναι αλήθεια ότι είναι χρήσιμο για όλους να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν εμφανίζονται συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση υπερτασικής κρίσης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • κάτω από τη γλώσσα - ένα δισκίο βαλιδόλης ή νιτρογλυκερίνης.
 • Αποκαταστήστε την αναπνοή: εισπνεύστε βαθιά – κρατήστε την αναπνοή σας – εκπνεύστε αργά (εκτελέστε ξαπλωμένη, επαναλάβετε πολλές φορές).
 • Τοποθετήστε μουστάρδα στους μόσχους.
 • Βυθίστε τα πόδια ή τα χέρια σας σε ζεστό νερό (όχι υψηλότερο από +45°C) για 15 λεπτά.
 • Πάρτε 30 σταγόνες αλκοολούχο βάμμα βαλεριάνας, πυρετού ή κράταιγου.
 • Για πονοκεφάλους, εφαρμόστε λάδι μενθόλης στους κροτάφους, στο μέτωπο, πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα αναλγητικό για να ανακουφίσετε μια κρίση πονοκεφάλου.

Ωστόσο, για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση φυσιολογική και να μην προκαλέσετε την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, κυρίως στεφανιαίας νόσου, πρέπει:

 • απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και έτσι μειώστε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 • Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε ποδήλατο, κολυμπήστε στην πισίνα ή απλώς κάντε πρωινές ασκήσεις.
 • Μην τρώτε λιπαρά τρόφιμα και μειώστε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή.
 • Πίνετε αρκετό νερό - τουλάχιστον 1, 5 λίτρο, αλλά ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (όχι περισσότερο από 350 ml μπύρας ή 120 ml κρασί ή 30 ml κάτι ισχυρότερο την ημέρα).
 • τρώτε λαχανικά και φρούτα και εφοδιάζετε το σώμα σας με κάλιο.
 • Σταμάτα το κάπνισμα.
 • Πάρτε δισκία για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θα μπορούσατε να πείτε: Είναι τόσο απλό! Πραγματικά εύκολο. Αλλά τότε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν συμπτώματα υπέρτασης δεν κάνουν τα πιο απλά πράγματα για την υγεία τους;