Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Στην ύπουλη φύση της, η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να συγκριθεί με την ηπατίτιδα C. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν πολλές ζωές κάθε χρόνο. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι συχνά δύσκολο να παρατηρηθεί αμέσως. Η ασθένεια αναπτύσσεται σταδιακά και ανεπαίσθητα, αλλά οι συνέπειές της μπορεί να είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, τα αίτια της υψηλής αρτηριακής πίεσης - αυτά είναι ερωτήματα που απαιτούν ενδελεχή διερεύνηση. Χωρίς τη δέουσα προσοχή στους λόγους, είναι δύσκολο να βρεθεί ο σωστός τρόπος επίλυσης του προβλήματος.


Φυσιολογικοί λόγοι

Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι η υπέρταση μπορεί να είναι πρωτοπαθής (ουσιώδης) και δευτεροπαθής. Μερικές φορές η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο υποτύπων είναι δύσκολη και απαιτεί ολοκληρωμένη διαγνωστική εξέταση.

Η πρωτοπαθής υπέρταση είναι μια αύξηση της πίεσης που συνοδεύεται από παθολογική κατάσταση του αγγειακού συστήματος. Προκαλείται από ορισμένους παράγοντες ή συνδυασμό αυτών. Ωστόσο, μπορούν μόνο να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αλλά δεν την προκαλούν άμεσα. Ο:

 • γήρανση του σώματος?
 • Παρουσία της νόσου σε στενούς συγγενείς.
 • Πληρότητα;
 • φυσική αδράνεια;
 • κακή διατροφή?
 • κατάχρηση προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών·
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
 • κακή οικολογία?
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα?
 • Καιρός.

Καθώς το σώμα γερνά, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα αιμοφόρα αγγεία περιλαμβάνουν πάχυνση των τοιχωμάτων τους, απώλεια ελαστικότητας και στένωση του αυλού μεταξύ των τοιχωμάτων. Για τον ίδιο λόγο, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνουν λεπτά και εύθραυστα. Σε αυτά συσσωρεύονται άλατα ασβεστίου και λιπίδια, το μυϊκό στρώμα ατροφεί και η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται.

Η κληρονομική προδιάθεση είναι μια κοινή αιτία επίμονης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πολλοί ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν στενούς συγγενείς με παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο, η ασθένεια εμφανίζεται μόνο σε συνδυασμό με άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Εάν ένα άτομο ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και φροντίζει τον εαυτό του και την υγεία του, δεν φοβάται την υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και με κακή κληρονομικότητα.

Τα υπέρβαρα άτομα έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση. Προκειμένου να τροφοδοτήσει τον αναπτυσσόμενο ιστό του σώματος με αίμα, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, γεγονός που προκαλεί τα αγγεία να στενεύουν συνεχώς και η πίεση να αυξάνεται. Επιπλέον, οι λιπώδεις εναποθέσεις συμπιέζουν τα τοιχώματα των αγγείων, περιορίζοντας τη δίοδο για τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται στενά με τον επόμενο αρνητικό παράγοντα για τα αιμοφόρα αγγεία - τη σωματική αδράνεια. Τα υπέρβαρα άτομα είναι ανενεργά και, αντίθετα, η έλλειψη μέτριας σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε παχυσαρκία.

Όταν ένα άτομο κινείται ελάχιστα, το αίμα κυκλοφορεί ανεπαρκώς και λιμνάζει σε μεμονωμένα όργανα, ενώ άλλα μέρη του σώματος δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η άνιση κατανομή του αίματος στο σώμα οδηγεί σε παραμόρφωση των αιμοφόρων αγγείων, χάνουν την ικανότητά τους να αυτορυθμίζονται, ο τόνος των τοιχωμάτων εξασθενεί και η πίεση πάνω τους αρχίζει να αυξάνεται.

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της επίμονης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τι δεν πρέπει να τρώτε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (ή είστε σημαντικά περιορισμένοι):

 • Ζαχαροπλαστεία, γλυκά, αρτοσκευάσματα, περιέχουν πολλή ζάχαρη και λίπος.
 • Λιπαρά κρέας, λουκάνικο, κιμάς, λαρδί, λιπαρός ζωμός, εσωτερικά όργανα.
 • Προϊόντα από κόκκους κακάο (σοκολάτα, καραμέλες, κρέμες, πάστες).
 • Αλάτι και προϊόντα που το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Κατακρατά υγρό στο αίμα και αυξάνει την ποσότητα του, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, διεγείρει το νευρικό σύστημα και ξεκινά την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Καπνιστά κρέατα, κονσέρβες, καυτερά μπαχαρικά, μπαχαρικά, η επίδρασή τους είναι παρόμοια με την επίδραση του αλατιού.

Δεν συνιστώνται ποτά:

 • Καφές;
 • Κακάο;
 • αλκοολούχα (μπύρα, ενισχυμένα κρασιά)?
 • Ανθρακούχα ποτά και ενεργειακά ποτά.
 • δυνατό τσάι.

Αυτά τα ποτά διεγείρουν το νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το αλκοόλ και η νικοτίνη επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Αυτοί οι παράγοντες διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και αναστέλλουν τις ανασταλτικές διεργασίες στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε συχνούς και βίαιους σπασμούς των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (στενεύουν ή διαστέλλονται) και ο αριθμός των καρδιακών συσπάσεων αυξάνεται. Η πίεση αρχίζει να "πηδά", είναι πιθανές υπερτασικές κρίσεις.

Οι τοξίνες που περιέχονται στη νικοτίνη καταστρέφουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων (γίνονται λεπτά και εύθραυστα), δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εναπόθεση πλακών χοληστερόλης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται όταν παίρνετε μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων που έχουν τέτοιες παρενέργειες. Θα πρέπει να λαμβάνετε από του στόματος αντισυλληπτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα από την ομάδα των μη στεροειδών και των γλυκοκορτικοστεροειδών με προσοχή.

Κακή οικολογία σημαίνει μολυσμένος αέρας και νερό, φρούτα και λαχανικά κορεσμένα με επιβλαβείς ουσίες. Οι τοξίνες μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω των παιδικών παιχνιδιών. Αυτός ο παράγοντας είναι ένας άλλος λόγος για αυξημένη πίεση.

Το κάδμιο είναι ένα τοξικό μικροστοιχείο. Όταν εισέρχεται στα ανθρώπινα όργανα από το περιβάλλον, αυτό και οι ενώσεις του αποτελούν απειλή για την υγεία. Θα πρέπει να υπάρχει σε μικρές δόσεις, αλλά η σημαντική υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση και θάνατο. Το στοιχείο συσσωρεύεται στο σώμα και οδηγεί στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Το Biphenyl είναι ένα συντηρητικό τροφίμων (E230) που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Οι τοξίνες που περιέχονται στη σύνθεσή του μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και το νευρικό σύστημα, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι κατασκευασμένο από επεξεργασμένα προϊόντα πετρελαίου. Το διφαινύλιο δεν βρίσκεται στα οικιακά τρόφιμα γιατί η χρήση του απαγορεύεται.

Αλλά τα εισαγόμενα ξένα φρούτα και λαχανικά επεξεργάζονται με τέτοια συντηρητικά για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους κατά τη μακροχρόνια μεταφορά. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η προσθήκη μειωμένης δόσης αυτής της ουσίας σε προϊόντα, επομένως πρέπει να προσέχετε τη σύνθεση που αναγράφεται στη συσκευασία του εισαγόμενου γιαουρτιού ή επάλειψης.

Τα μυκητοκτόνα είναι ουσίες που εισέρχονται στο σώμα όταν καταναλώνονται οπωροκηπευτικά φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία για έλεγχο παρασίτων ή μέσω δηλητηριασμένου νερού. Μυκητοκτόνα και άλλα παρόμοια φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στον οργανισμό και τον δηλητηριάζουν. Ένα από τα σημάδια μιας τέτοιας δηλητηρίασης μπορεί να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που προστίθενται σε παιδικά παιχνίδια από καουτσούκ, πιπίλες, καλλυντικά, υλικά συσκευασίας, πλαστικά παράθυρα κ. λπ. Τα εργοστάσια που παράγουν φθαλικές ενώσεις δηλητηριάζουν το περιβάλλον με επιβλαβείς εκπομπές. Ο αέρας, το νερό και οι φυτικές τροφές που είναι μολυσμένες με φθαλικές ενώσεις εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των καρδιακών συσπάσεων, γεγονός που οδηγεί σε συνεχή τάση των αγγειακών τοιχωμάτων (γίνονται πιο πυκνά και λιγότερο ελαστικά) και προκαλεί δυστροφικές αλλαγές στον καρδιακό μυ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους αθλητές που προπονούνται σκληρά πριν από τους αγώνες.

Η επίδραση του καιρού στην αύξηση των ενδείξεων στο τονόμετρο δεν είναι, μεταξύ άλλων παραγόντων, το λιγότερο σημαντικό. Η υψηλή βαρομετρική πίεση προκαλεί κρίσεις αυξημένης πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς και μπορεί να αυξάνεται απότομα κατά καιρούς, οδηγώντας σε κρίσεις υπέρτασης. Η εμφάνιση μιας περιοχής υψηλής πίεσης (η άφιξή της προηγείται αύξηση της πίεσης του αέρα) επηρεάζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία που συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για τα άτομα με υπέρταση. Η θερμότητα συμβάλλει στην αφυδάτωση και στην πύκνωση του αίματος, οδηγώντας σε υπερτασικές κρίσεις.

Το έντονο κρύο και η υψηλή υγρασία οδηγούν σε υποθερμία. Για να διατηρήσει τη θερμότητα, το σώμα μειώνει τη μεταφορά θερμότητας συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα επίμονο αγγειόσπασμο. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθεί.

Ψυχολογικοί λόγοι

Τονόμετρο – συσκευή για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Αυτοί οι εσωτερικοί λόγοι περιλαμβάνουν:

 • Νευρώσεις διαφορετικής προέλευσης.
 • συναισθηματική αστάθεια?
 • σοβαρό ψυχολογικό στρες?
 • στρεσογόνες καταστάσεις?
 • καταθλιπτικές καταστάσεις?
 • Ψυχολογικό τραύμα;
 • συναισθηματικό σοκ (σοκ).

Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι το κύριο έναυσμα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, τι προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου; Η ένταση στο νευρικό σύστημα που σχετίζεται με έντονα συναισθήματα, κρυφές εμπειρίες και συνεχές άγχος οδηγεί στην παραγωγή αδρεναλίνης. Αυτή η ορμόνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Εάν ένα άτομο βρίσκεται συνεχώς σε ψυχολογική σύγκρουση με τον εαυτό του ή τον κόσμο γύρω του, η υψηλή αρτηριακή πίεση γίνεται ο πιστός του σύντροφος.

Η συλλογική εικόνα ενός υπερτασικού ατόμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Τον απασχολούν υπερβολικά οι απόψεις των άλλων για τον εαυτό του.
 • Αυτό είναι συνήθως εργασιομανής.
 • Του αρέσει να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
 • Αβέβαιος.
 • Μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
 • Μυστικός, συγκρατημένος, κρατά τα πάντα για τον εαυτό του.
 • Ζει με αίσθημα ενοχής.
 • Χαρακτηρίζεται από θυμό, ευερεθιστότητα, θυμό και ευερεθιστότητα.
 • Προσπαθεί συνεχώς να είναι μπροστά, λαχταρά την αυτοεπιβεβαίωση και θέτει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό του.
 • Συνεχώς περιμένοντας μια απειλή, μια σύλληψη, πάντα σε επιφυλακή, εν αναμονή προβλημάτων.

Αυτό είναι μόνο ένα κατά προσέγγιση πορτρέτο ενός ατόμου που πάσχει από υπέρταση. μπορεί να έχει μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται. Το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται επειγόντως τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή.

Άμεσες (άμεσες) αιτίες αυξημένης αρτηριακής πίεσης:

 1. Σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, απώλεια ελαστικότητας των τοιχωμάτων τους.
 2. Αυξημένο ιξώδες (πάχος) του αίματος.
 3. Αραίωση, ευθραυστότητα των αιμοφόρων αγγείων.
 4. Στένωση του αυλού των αγγειακών τοιχωμάτων. Μπορεί να προκληθεί από την αντίδραση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες. Ή τα αγγεία μπορεί να στενέψουν όταν βρίσκονται σε ηρεμία λόγω εναποθέσεων αλάτων ασβεστίου, πλακών χοληστερόλης και θρόμβων αίματος.
 5. Αύξηση όγκου αίματος.

Όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να προκληθούν από έναν ή περισσότερους από τους παράγοντες που περιγράφονται παραπάνω.

Διαφορική διάγνωση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Γιατί αυξάνεται η αρτηριακή πίεση με την παράλληλη ανάπτυξη άλλων παθολογιών; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας κρυφής ασθένειας των εσωτερικών οργάνων και συστημάτων, για παράδειγμα:

 • Συγγενείς ή επίκτητες παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (καρδιοπάθεια, βλάβη της αορτής, καρδιακή ανεπάρκεια).
 • Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (χρόνια πυελονεφρίτιδα, όγκος νεφρού, συγγενή παθολογικά χαρακτηριστικά, νεφρική φυματίωση, πολυκυστική νεφρική νόσος).
 • Δυσλειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος (προβλήματα με επινεφρίδια, θυρεοειδή, ακρομεγαλία).
 • Παθήσεις του νευρικού συστήματος.
 • Εγκεφαλική βλάβη (παρουσία εγκεφαλίτιδας, όγκος εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή ενδοκρανιακή πίεση, τραύμα).
 • Ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος (τραυματισμοί στην πλάτη, προβλήματα στην άνω σπονδυλική στήλη, αυχενική οστεοχόνδρωση).

Τα συμπτώματα της δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι ίδια με αυτά της πρωτοπαθούς υπέρτασης. Παράλληλα, ανάλογα με το υποκείμενο νόσημα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης της υπέρτασης. Σε εγκεφαλικές παθήσεις η υπέρταση εκδηλώνεται με ταχυκαρδία, εφίδρωση, σπασμούς και έντονους πονοκεφάλους. Εάν προσβληθούν τα νεφρά, τα συμπτώματα της υπέρτασης είναι: προβλήματα με την ούρηση (πόνος, κάψιμο, συχνή παρόρμηση με ελάχιστη παραγωγή ούρων), οίδημα στα άκρα και το πρόσωπο. Οι ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με την υπέρταση μπορεί να προκαλέσουν ένα άτομο ιδιαίτερα υπέρβαρο: η πληρότητα επεκτείνεται στο σώμα και το πρόσωπο, αλλά τα άκρα δεν αλλάζουν.

Οι νεφρικές παθήσεις οδηγούν στην εμφάνιση δευτεροπαθούς υπέρτασης

Η δευτεροπαθής υπέρταση έχει κάποιες διαφορές από την ιδιοπαθή υπέρταση:

 • Ένα άτομο βιώνει συχνά κρίσεις πανικού (κρίσεις συμπαθο-αδρεναλίνης).
 • Συχνά μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία ή σε μεγάλη ηλικία (πριν από την ηλικία των 20 ετών και αργότερα από την ηλικία των 60 ετών).
 • Υπάρχει απότομη έναρξη και ταχεία εξέλιξη της νόσου.
 • Η αρτηριακή πίεση πέφτει άσχημα και τα συμβατικά φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν βοηθούν.
 • Τα επίπεδα πίεσης είναι συνεχώς υψηλά και φτάνουν τις μέγιστες τιμές.

Για τη θεραπεία της δευτερογενούς υπέρτασης, πρέπει πρώτα να θεραπεύσετε την υποκείμενη πάθηση.

Υψηλή αρτηριακή πίεση σε εφήβους

Η εφηβεία είναι μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή. Το σώμα αναδιαμορφώνεται, όργανα και συστήματα αλλάζουν και υπάρχει διαταραχή σε ορμονικό επίπεδο. Το νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και διεγερτικό και αντιδρά έντονα στα ερεθίσματα. Πολλά αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να δοκιμάζουν αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρα. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους και ακόμη και σε υπερτασική κρίση.

Επιπλέον, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθοι λόγοι για σταθερή υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους:

 • Ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.
 • Ευσαρκία.
 • Φυσική αδράνεια.
 • Κληρονομικός παράγοντας.
 • Δυσμενή κατάσταση στην οικογένεια ή στο σχολείο (ψυχολογικός παράγοντας).
 • Αυξημένο ψυχολογικό στρες.
 • Σωματική υπερένταση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε αθλητικά τμήματα.
 • Διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο (νυχτερινή άπνοια – βραχυπρόθεσμη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου), συνοδευόμενη από ροχαλητό.

Τα συμπτώματα της εφηβικής υπέρτασης πρακτικά δεν διαφέρουν από την κανονική υπέρταση. Αυτά είναι τα ακόλουθα σημάδια: πονοκέφαλος, αδυναμία, ναυτία, ευερεθιστότητα, ζάλη. Αυτό περιλαμβάνει επίσης συχνές ρινορραγίες, υπερβολική ντροπαλότητα, ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένη κόπωση και έλλειψη συντονισμού. Όλα αυτά τα φαινόμενα συχνά γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ως συγκεκριμένα φαινόμενα της εφηβείας, επομένως μόνο η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με τονόμετρο μπορεί να κάνει μια αξιόπιστη διάγνωση της εφηβικής υπέρτασης.

Τυπικά, η αρτηριακή υπέρταση είναι προσωρινή και η νόσος τελειώνει μόνη της στο τέλος της εφηβείας, τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο μέλλον, ώστε η υπέρταση των εφήβων να μην εξελιχθεί σε χρόνια μορφή υπό την επίδραση ευνοϊκών παραγόντων.

Τι καθορίζει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης; Μπορεί να υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι όλες οι ασθένειες του σώματος ξεκινούν, πρώτα απ 'όλα, με τις ασθένειες του μυαλού. Μια υγιής ψυχολογική στάση στην αντίληψη της περιβάλλουσας πραγματικότητας, η ικανότητα να αντέχεις το στρες, η ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματά σου - όλα αυτά δεν είναι λιγότερο σημαντικά από τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι η καλύτερη πρόληψη έναντι όλων των ασθενειών.